Počelo je sve u jesen 2003 godine kad u naš topli dom stiže žensko štene Labrador Retrivera. Prekrasna mala crna buhtlica po imenu Dona svima je na prvi pogled izmamila veliku ljubav. Nakon godinu dana stiže u naš dom druga ženka Labradora i od toga dana počeli smo sve više učiti i pratiti tu plemenitu i prekrasnu pasminu Labrador Retrivera, koja je iz dana u dan sve više unosila radost u naša srca.

Netom nakon dolaska drugog psa u naš dom krenuli smo na prve izložbe na kojima smo u početku bili početnici, ali smo poslije svake izložbe bili bogatiji s novim znanjem i iskustvom vezano za Labradore. Nakon nekoliko izložbi i upoznavanje nama dragi ljudi koji su nam pomogli a također i naučili o pasmini.

2005 godine odlučili smo registrirati uzgajivačnicu pod imenom "Corti-Cro" i počeli smo se baviti s uzgojem Labradora. Cilj naše uzgajivačnice je uzgojiti prvenstveno kvalitetne i tipične pse da što više sliče standardu pasmine. Na samom kraju bi se htio zahvaliti prijateljima iz uzgajivačnica (Est-Osijek, Danubin Blues, Sky Whisper, Best of Discovery, Southern Star) na svim velikim savjetima i znanju što su podijelili s nama!

Corti Cro uzgajivačnica

Labradori su privrženi i mirni psi. Jako su inteligentni, odani i živahni. Obožavaju se igrati, osobito u vodi (plivanje). Odlično se slažu s djecom. Žude za pažnjom i potreban im je osjećaj pripadnosti u obitelji. Godi im život u obitelji, u kojoj su šetnje, igranje frizbijem, loptom i trčanje redovite aktivnosti. Prijateljske su prirode, nikada sa znacima agresivnosti ili jasne plašljivosti.

Obožavaju vodu, vrlo su budni, oprezni i poslušni, vole ugađati vlasniku i nikada ne pokazuju agresivnost ili strah. Ovo je savršen pas za život u provinciji. Trenira s nevjerojatno mnogo energije, a kako je vrlo inteligentan, već nakon nekoliko ponavljanja razumije veliku većinu zapovjedi. Brzo raste i već nakon 6-7 mjeseci smatra se odraslim psom. Zbog toga se dresira odmalena jer kada naraste teško ga je obuzdati da ne skače na ljude u želji da ih pozdravi.

Zbog svog iznimno dobrog njuha, ovi se psi često koriste za lov, policijske potrebe (droga), a zbog mirne naravi služe kao vodiči slijepim osobama itd. Labradore su u 19 stoljeću dresirali za donošenje divljači, instinktivno donose divljač i bez razmišljanja skaču i u najhladniju vodu. Zbog odličnog njuha policija ih koristi za otkrivanje droge te su jedni od najvještijih vodiča slijepih. Obožavaju se igrati i brzo uče što im je u odabiru "zanimanja" veliki plus. Dlaka labradora je njihova prepoznatljiva oznaka: kratka, gusta, prilično oštra i uvijek jednobojna; može biti crna, žuta ili čokoladno smeđa. Katkad imaju bijelu mrlju na prsima.

Imaju specifične uši koje se preklapaju prema dolje i najčešće su tamnije boje od same dlake (posebno kod ženki). Iako izvana izgledaju snažno i opasno, jako su željni igre. Visina mužjaka je oko 56cm, a ženke oko 55cm. Težina od 30 do 38 kg. Osnovni razlog Labradora kao kućnog ljubimca leži u njegovom karakteru: dobroćudan, prijateljski raspoložen, odan i potpuno pouzdan s djecom, ali ne i toliko miran da se ne bi branio onda kada je na to primoran.

Labradori su vjerni, nježni prema djeci i veoma omiljeni u društvu. Trebalo bi pripaziti na njihovu ishranu jer, ako tijekom dana ne dobiju svoju dnevnu dozu trčanja ili šetanja te ako previše jedu mogu postati veoma gojazni.

Kada ostare, uživaju u toplom domu i ljenčarenju. U posljednje im vrijeme raste popularnost pa ova pasmina spada među najtraženije u Americi i Europi. Prvo porijeklo im je Canada. Ne kaže se začudo da je labrador KRALJ svih retrivera.

Postoje labradori u tri osnovne boje a to su žuta, crna i smeđa. Danas su najpopularniji psi na svijetu, daleko brojniji od svih ostalih vrsta. Za labradore se smatra da su mirni i pouzdani, željni igre i pažnje. 2004. godina je bila petnaesta godina u kojoj su labradori ostali na prvom mjestu Društva kinologa sa 146.692 registriranih psa. Ne vole dugo ostajati sami, a nekad znaju biti jako tvrdoglavi i teški za dresuru, no broj takvih slučajeva je zanemariv.

Nalazite se ovdje: Naslovnica O nama